srijeda, 7. ožujka 2012.

Ljekovito djelovanje gaveza

Od svih ljekovitih biljaka gavez sadrži najviše alantoina, a on je potreban za nastanak stanica dok zacjeljuju rane, i one koje teško zacjeljuju, pa čak i one zagnojene.
Gavez je ljekovit i za dišne organe, kod bronhijalnog katara, upale pluća, krvava ispljuvka, gripe, upale porebrice. Gavez je lijek i za probavne organe – želučani katar, proljev, dizenteriju, kod bubrežnih bolesti, pa i kod jake i bolne mjesečnice. Gavezov se podanak različito miješa, s medom ili sokovima, i to se daje bolesnicima s unutarnjim krvarenjima, a osobito plućnim bolesnicima.
Gavez liječi bronhije – astmu.

Oblog od gaveza

Gavez je jedan od ponajboljih lijekova za zacjeljivanje vanjskih i unutarnjih rana (onih na želucu), posjekotina, ogrebotina, nagnječenja (kontuzija), lomova i krvarenja, ali i kod uganuća i iščašenja, nategnuća mišića i tetiva. Vrlo je koristan kašasti oblog. S obzirom na veličinu rane dobro smiješamo 2 do 4 žlice praška od korijena s malo vruće vode u kašastu smjesu. To namažemo na platnenu krpu i stavimo na ranu. Nakon 2 sata stavimo novi oblog. Oblozi su djelotvorni i kod čireva nastalih od skorbuta, kod proširenih vena, kod zadebljanja što ih izazivaju reuma i giht, kod bolnih grčeva nakon amputacija, kod upale kostiju i kod porebrice. Umjesto kašastoga obloga upotrebljavamo i gavezovu mast. Svjež podanak dobro očistimo, nasjeckamo i lagano ispržimo na svinjskoj masti, dakako bez dodavanja soli. Vruću mast procijedimo kroz platnenu krpu u staklenku ili emajliranu posudu u kojoj je poslije čuvamo. Naposljetku iscijedimo i krpu s talogom. Mast upotrebljavamo jednako kao i kašasti oblog.

2 komentara: